26-2-2021 Coronateam

De actuele situatie rondom corona wordt continu gemonitord door het coronateam. Twee keer per week bespreken zij de actuele ontwikkelingen (bijvoorbeeld aantal en status van de besmettingen, landelijke maatregelen, adviezen vanuit RIVM/GGD etc., vragen en reacties vanuit de organisatie) en wordt de directie geadviseerd. Al met al een belangrijke en intensieve taak.

Het coronateam bestaat uit: Mijke Akkermans, Marco Kuster, Riny Busio en Wilbert van Woezik. Hoe ervaren zij deze intense periode?

Mijke: “Thuis ervaren we geen grote hinder van alle maatregelen. Het is zoals het is, dus houden we ons eraan. Voor de kinderen is het soms lastig, zeker voor mijn dochter van 16. Maar met praten en vooral ook uitleggen wat allemaal nog wel kan, komen we een heel eind. Eigenlijk zijn we best brave burgers. Allerbelangrijkste is positief te zijn en te blijven. En dat geldt niet alleen voor thuis, maar dat is ook ieders verantwoordelijkheid op het werk: hou je aan de maatregelen en blijf positief.”

Marco: “De maatregelen hebben voor mij privé weinig invloed. Ik ben altijd veel thuis en ik deed sowieso al veel aankopen online. In tegenstelling tot mijn vrouw; zij houdt van winkelen dus dat is nu voor haar wel wat lastiger. Op het werk is het een drukke periode want ik ben echt dagelijks met corona bezig. Ik probeer zo goed als mogelijk alles te volgen en adequaat te reageren. De hele dag oren en ogen open en vooral – met alle richtlijnen in je achterhoofd – je gezond verstand blijven gebruiken. We houden een coronadashboard bij dat ons inzicht geeft en daar waar relevant proberen we zaken duidelijk vast te leggen in protocollen.”

Riny: “Het kost veel kruim. De normale werkzaamheden als werkleider lopen natuurlijk gewoon door en daar komt corona bovenop. Wat lastig is dat je soms keuzes moet maken op basis van beperkte informatie. Daarna moet je klanten en collega’s informeren, maar omdat we ook niet alles weten is het moeilijk om alles precies duidelijk te maken. Naast de gezondheid van alle medewerkers is het ook belangrijk dat de dienstverlening richting klanten, zoals bijvoorbeeld Pius X, gewoon doorloopt en dat steeds alles wordt opgelost.”

Wilbert: “Dit is echt een periode dat je dingen vooral samen moet doen. Ik probeer zoveel mogelijk medische informatie te verzamelen, deze te vertalen naar onze situatie en het coronateam en management daarover begrijpelijk te informeren. In de praktijk is het vaak snel schakelen en ondanks de bepaalde onzekerheid beslissingen nemen. Op de pieken waren er tientallen medewerkers die gemonitord moesten worden en dan is het druk. Dit legt een extra beslag op het reguliere werk, en het risico bestaat dat dat weer te veel blijft liggen. Maar ik zet graag een tandje bij en het hoort bij mijn werk.”

Blijf de coronamaatregelen opvolgen!
Na de preventieve sluiting is de grafische afdeling inmiddels weer grotendeels aan de slag. Gelukkig is het aantal besmettingen beperkt gebleven. Een teken dat we met z’n allen de coronamaatregelen goed opvolgen. Ga zo door, want alleen samen kunnen we het virus verslaan!

In de dagelijkse praktijk – zeker voor bepaalde functies – is het soms lastig om altijd voldoende afstand te houden. En dan wordt het erg moeilijk om als er een collega positief is getest, te garanderen dat de alle maatregelen altijd strikt zijn opgevolgd. Het uit voorzorg sluiten van een hele afdeling voelt dan misschien als het inzetten van grof geschut, maar we nemen dan liever het zekere voor het onzekere. Ieders gezondheid staat voorop.